COVID-corruptieschandaal in Brussel: Hebben vaccinfabrikanten de Eurocommissaris omgekocht?

Tekst en vertaling door E.J. BRON, geverifieerd door ITNT.news

Op dit moment is er sprake van een van de grootste corruptieschandalen in de geschiedenis van de Europese Unie. Omdat het verhaal zo onaangenaam is, ziet een groot deel van de Europese media, de pers, die zichzelf onafhankelijk noemt, zoals gebruikelijk niets, hoort niets, zegt niets.

Stella Kyriakides

Stella Kyriakides, de Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, die de verprutste, verlate vaccincontracten van de EU heeft ondertekend, schijnt in een corruptieschandaal van gigantische omvang verwikkeld te zijn. Menig waarnemer is er al zeker van dat zij door vaccinfabrikanten werd omgekocht.

Op de gezamenlijke bankrekening van de Eurocommissaris en haar man doken namelijk onverwacht € 4 miljoen op. De Cypriotische pers spreekt al van – letterlijk citaat – passieve omkoping.

Het geld kwam via staatsbank Cyprus Cooperative Bank op de rekening van het gezin van de Eurocommissaris; om een schandaal te vermijden, probeerde men de overboeking als lening te camoufleren.

Dat is vergezocht, want de Eurocommissaris voor Gezondheid kan geen waarborgen voor zo´n krediet tonen. Zoals een rapport van de Griekse Rekenkamer al heeft vastgesteld, zal Stella Kyriakides niet in staat zijn de enorme som terug te betalen, noch uit haar slaris noch uit andere bronnen, en daarmee lijkt het tamelijk duidelijk te zijn:

Gaat het om een vervalst krediet, dus een façade voor corruptie?

Stella Kyriakides probeert zich, nadat ze werd ontmaskerd, op elke denkmare manier te verontschuldigen. Ze probeert het er zo te laten uitzien alsof het geld niets met de vaccincontracten van de EU te maken heeft. Ze probeert er van af te leiden dat het wel eens om smeergeld zou kunnen gaan, dat door de vaccinfabrikanten voor contracten met voor hen gunstige condities betaald werd om vertraagde respectievelijk beperkte leveringen mogelijk te maken. Intussen schrijven de wat voorzichtigere Cypriotische kranten nog steeds van passieve omkoping.

Het is niet de eerste keer dat de Eurocommissaris van Gezondheid en haar familie verwikkeld zijn in een corruptieschandaal. Zij waren het die jaren geleden, verborgen achter een bank, de hele oncologische behandeling op het eiland Cyprus geprivatiseerd en daarna, zoals gebruikelijk, de prijzen voor de behandeling opgeblazen hebben.

De naam van de familie, die een vermogen heeft gemaakt met kankerpatiënten, werd een begrip in het hele land. Toen de situatie ondraaglijk werd, kwam de zaak in het Cypriotische parlement. Op één na alle parlementariërs stemden er voor om de kankerbehandeling te nationaliseren en de prijzen voor de behandeling te verlagen. Stella Kyriakides is nu commissaris van Gezondheid van de Europese Unie, de ondertekenaarster van de ondertussen alom bekritiseerde vaccincontracten…

Nu moet ze er verantwoording voor afleggen hoe er € 4 miljoen op haar bankrekening terecht zijn gekomen.

In Brussel is het stil op dit moment. Zou dat de stilte voor de zware storm kunnen zijn?

(Bronnen: borsonline.hu en magyarnemzet.hu)